BIOBIER

Updates

18.11.2017 - Voor de tweede maal in het bestaan van d'ou belge, de brouwers van Hiperion, organiseerden zij een blinde bierproeverij. Op hun -intussen bijna vaste- evenementenlocatie De Maeseneer in Herent proefden en scoorden veertien deelnemers acht uiteenlopende bieren en beoordeelden kleur, geur en smaakprofiel. De 'klassieke' Chimay blauw kwam als winnaar uit de bus, met een topscore van 3,76 (op 5). Het podium werd vervolledigd door Gageleer Superior Dark (3,29) en Spencer India Pale Ale (3,22). Deze keer werd geen eigen bier geëvalueerd, maar dat zal wellicht in 2018 nog rijkelijk mogen vloeien. Wordt ongetwijfeld vervolgd. . .

01.11.2017-  D'ou Belge, het brouwteam van Hiperion, organiseert een bierproeverij. Op zaterdag 18 november proef je 'blind' 8 bekende en minder bekende bieren. Aan de hand van een bierproeffiche leer je de bieren beoordelen op smaak, geur en uitzicht.  Deelname kost 15 euro. Inschrijven kan eenvoudig door, vóór 15 november, een mailtje te sturen naar maes.eric@advalvas.be.


De bierproeverij gaat door in Centrum De Maeseneer (Wijgmaalsesteenweg 15, Herent) en begint om 20 uur.


13.05.2017


42 deelnemers genoten van een heerlijke kaas- en bierproeverij van onze biobrouwers d'ou belge. De kaasschotels werden heel erg gewaardeerd en bij de biobieren scoorden vooral de Zwarte Madam, Gageleer en het eigen brouwsel d'ou belge 11 zeer hoge punten. En terwijl het jongere publiek al vroeg de strategopionnen boven haalde, namen de kaarters de late uurtjes voor hun rekening. Kaas, bier en plezier... wat wil een mens nog mier!  [Foto gallery]


11.12.2016   De bio-brouwers verwelkomen twee cruciale aanwinsten waardoor ze nu het hele brouwproces kunnen doorlopen met eigen materiaal. Ten eerste beschikken we nu over een eigen inox filterkuip van 55 liter. En een nieuwe wortkoeler van Brewferm koelt maar liefst 50 liter wort in 20 minuten tot minder dan 25 graden. Reden genoeg om het nieuwe materiaal aan het werk te zetten en twee nieuwe bieren op vat te zetten. De resultaten van de nieuwe experimenten zijn te proeven in april.


13.05.2016  Op de bierproefavond van de biobrouwers konden de deelnemers acht heerlijke bieren proeven en beoordelen op uitzicht, geur en smaak. De biobrouwers namen de gedurfde beslissing om twee van hun brouwsels (bieren "acht" en "negen") in de strijd te gooien tegen vijf Belgische en één buitenlands topbier. Aan bod kwamen de trappisten Rochefort 8 en Spencer, de Duvel Tripel Hop, het 'bolleke' van De Koninck, de Wilderen Kriek en tenslotte het weinig bekende maar ijzersterke Bière de Boucanier. De rangschikking gebeurde enkel op basis van de stemmen van vijf deelnemers die blind proefden, zodat de bieren zo objectief mogelijk gerangschikt konden worden. Al snel wordt duidelijk dat de "acht" met moeite kan aanklampen met deze selecte krans topbieren. Het wordt door één deelnemer als derde gerangschikt, maar verder volgen twee zevende en twee achtste plaatsen. De "negen" doet het buiten verwachting sterk. Het wordt bij de vijf deelnemers één keer tweede, één keer derde, één keer vierde, één keer vijfde en één keer zesde gerangschikt. Samen goed voor een gemiddelde score van 2,68 (op 5) en een overall vierde plaats binnen deze uitstekende bierselectie. De winnaar van de avond is de laatste aanwinst onder de trappisten: het Amerikaanse Spencer, gevolgd door het verrassende Bière de Boucanier.

10.11.2015  Twee nieuwe bieren starten de nagisting op fles. De brouwers hernamen twee succesvolle recepten van het afgelopen jaar, maar streven deze keer naar een betere gisting en nagisting. Daarvoor wordt het bier op iets hogere temperaturen bewaard. Begin volgend jaar kan het resultaat van deze nieuwe brouwronde worden geproefd.

07.09.2015  Met hun nieuwe brouwsel zitten de biobrouwers weer goed op schema. Nummer zeven blijkt een schot in de roos, dankzij een andere moutsoort en een aanpassing van de gist voor de nagisting op fles. Stilaan komt de mogelijkheid om het bier op de markt te gooien in zicht. En als dat gebeurt, zal dat alvast onder een nieuwe naam zijn. Vanaf heden laten zij zich niet als biobrouwers aanspreken, maar als “d'ou belge”. Daarmee niet alleen verwijzend naar de oude Belgische bierstijl die zij volgen, maar ook naar bekende Belgische figuren uit het verleden...


14.02.2015  Hiperion heeft beslist om in 2015 de investeringen in het brouwproject gevoelig op te drijven. De aankoop van bijkomende materiaal zorgt voor een verdubbeling van de produktiecapaciteit. Begin februari werd gesleuteld aan de brouwtijden, en werden twee nieuwe bieren op vat gezet.


22.11.2014 De brouwers verwelkomen 23 deelnemers op een heerlijke trappistenavond met de bijzonder boeiende spreker John Verbraeken. Een geslaagde avond levert een mooi bedragje op dat integraal in het brouwproject zal worden geïnvesteerd.

18.10.2014 Het brouwproject start ondertussen zijn vierde brouwronde en gaat voor het eerst sleutelen aan een vernieuwd recept. Het brouwproces verliep uitstekend en ook de gisting lijkt perfect op gang gekomen.


01.09.2014  Het ecologisch brouwproject heeft een nieuwe coördinator. Dieter Burssens geeft de fakkel door aan Eric Maes. Eric is al brouwheer van bij het begin betrokken bij dit project en neemt het roer graag over om met zijn brouwteam weergaloze, maar duurzame nieuwe recepten te ontdekken.



09.07.2014 Nog net bij het begin van de zomervakantie werd nog een derde bier op fles gezet. De brouwers kunnen op een produktief half jaar terugkijken en lijken het brouwproces steeds beter in de vingers te krijgen.


22.05.2014 - De tweede brouwronde is afgerond. Bijna

20 liter bier werd gebotteld en start de hergisting op fles.

19.04.2014 - Een tweede brouwsel staat op vat. De koeling en de filtering liepen niet zoals gepland, maar de gisting lijkt ditmaal wel meteen goed op gang getrokken. Binnen een drietal maanden zien de brouwheren opnieuw resultaat.

08.02.2014 - Eindelijk is het zover. De brouwheren proeven hun eerste biologische bier. Het blonde bier oogt zeer mooi, helder met opstijgende belletjes. Het smaakt zoet en is nog erg jong. Lekker, maar uiteraard nog voor verbetering vatbaar. Af en toe schuimt een fles volledig leeg. Ook dat moet aangepakt worden. Het is in ieder geval een veelbelovende start.

18.12.2013 - Ons eerste brouwsel, iets meer dan 25 liter, werd gebotteld op 34 flessen. Nu rest enkel nog de nagisting op fles. Dat betekent nog wachten tot half februari alvorens het resultaat te kunnen proeven.


11.11.2013 – Het ecologisch brouwproject heeft zijn eerste brouwdag achter de rug. Het brouwteam kon daarbij rekenen op deskundig advies van Paul Van Diest, meester brouwheer van de Lipsevallei. Ondanks een moeilijke start van het gistingsproces zal men waarschijnlijk half december kunnen bottelen, om pas eind februari voor het eerst te proeven.

ECOLOGISCH BROUWEN



HIPERION maakt werk van een eigen bier met minimale ecologische voetafdruk. Het project werd aangevat in november 2012. In eerste instantie proberen we het brouwproces goed onder de knie te krijgen. En we gaan op zoek naar verantwoorde, biologisch geteelde ingrediënten, en naar zuinige brouwtechnieken.

[Foto galery]




Coördinator: Eric Maes